web analytics

ALS IK 1 KEER MET M’N FIETSBEL BEL, NOU…

Amsterdam, Damstraat, uurtje of 10.00 gisterochtend. “Jesus”, blèr ik tegen een setje Amerikaanse toeristen. “Can’t you see these big painted bikes? That means that you’re not supposed to walk here!” Meestal gil ik dit zinnetje, of iets soortgelijks, vanaf mijn fiets en soms stap ik er voor af. Dan probeer ik het rustig uit te leggen. Voor hun eigen toeristen-bestwil. Dat op het fietspad lopen gevaarlijk en irritant is. Want de meeste toeristen denken dat het fietspad een extra brede stoep is. Read the fucking tourist manual, denk ik dan. Maar waarschijnlijk werkt het lezen van zo’n typisch toeristenhandboek alleen maar averechts. Want daar wordt fietsen gepromoot als dé must do in Amsterdam. Als ze dan niet op het fietspad mogen lopen, dan gaan ze er toch ook gewoon lekker zelf op fietsen! Net als de locals. Want fietsen is volgens de boekjes: ‘something typically Dutch.’ Of in een toeristisch foldertje: ‘The best way to see Amsterdam is by bicycle.’ Nee! Nee! Nee! Het zou dus nooit in mij opkomen om een vreemde stad te verkennen op een vehikel dat ik niet compleet beheers. Crossen door Barcelona op een brommertje? Moet ik niet doen. Skateboarden door Londen? Niet verstandig. Dus hoe duizenden toeristen per jaar het in hun hoofd halen om Amsterdam onveilig te maken op een fiets, het is mij een raadsel. Want ze kúnnen niet fietsen. Denken dat ze met zo’n huurfiets ineens wél stil mogen staan op het fietspad. Of ze gaan gewoon vol op de rem: “Honey, look at that building.” Of ze fietsen met zo’n laag tempo dat ze door de zwaartekracht eigenlijk om zouden moeten vallen. Ze verpesten mijn fietsgevoel. M’n ik-rij-zo-lekker-over-de-grachten. M’n groene golf. Dus gisteren heb ik een bel gekocht. Had ik nog niet. Zo’n echte. Zo’n hele, hele, schelle. En als ik nu een fiets nader met een verhuurnummer op het spatbord, dan begin ik meteen te bellen. Soort Pavlov-reactie. De fietsende toeristen weten van schrik niet of ze links of rechts moeten en fietsen daarom maar de stoep op. Recht in een groepje wandelende toeristen. Dat zal ze leren.

Dit vind je misschien ook leuk...

39 reacties

 1. The Rowan schreef:

  Scháterrrrrrrrrrr…. en dan zijn fietsersproblemen nog de minste: moet je toevallig van een scootmobiel (zo’n electrische rolstoeldriewielers, niet zo’n 45 km autootje bedoel ik) gebruik moeten maken zoals ik… dat geeft nog weer een geheel nieuwe kijk op de dingen :D

 2. Evil Arie schreef:

  op amsterdamcentraal.nl stond vorige week ook al een stukje hierover..
  ik zou zeggen: ‘relax schatje’; toeristen zijn immers goed voor de stad, wees aardig en geef ze een welkom gevoel, ik zou in het buitenland, niet bekend zijnde met alle gangen van zaken ook gewoon aardig behandeld willen worden
  kortom, niet zeiken

 3. Evil Arie schreef:

  p.s.: je hebt wel een geil shirtje aan vandaag Luna.

 4. Chell schreef:

  Ook leuk: zo’n ouderwetse toeter op je fiets :) Dat heb ik een tijdje gehad en heeft nog veel meer effect dan een bel :-D

 5. Maurice schreef:

  Ik wist niet dat jij zo’n grappige moedervlek op je bil hebt Luna….. :D

 6. tijger schreef:

  Zo is het Luna.

  Evil Arie, omdat die toeristen ook wel weer goed zijn voor de stad, rijd ik de toeristen meestal, met slippende banden, slechts zachtjes aan, maar laat ze wel schrikken. Ik heb echt geen tijd om elke toerist die op ‘mijn fiets’pad loopt, uit te gaan leggen dat dat echt niet de bedoeling is… ik zou er een dagtaak aan hebben…

  Soms zie ik van die stadiontoeters staan en twijfel dan of ik zoiets maar eens zou moeten gebruiken om de voetgangers van de fietspadden te jagen…
  Als fietser krijg je een bekeuring als je over het trottoir fietst, maar een voetganger krijgt geen boete voor het lopen op het fietspad… Waarom toch?

  Grtz,

 7. Vriendin I. schreef:

  Een Engels meisje Bethan, dat ik vorig jaar leerde kennen, vertelde ooit een fiets gehuurd te hebben in Amsterdam. En ze begreep werkelijk niet ‘why the fucking bike did not have brakes…’

  Ze had serieus nog nooit gehoord van terugtrapremmen. Tja!

 8. Hanna. schreef:

  Ik zeg: amen to that. Ik word al gehinderd doordat half Amsterdam altijd open ligt, krijg je de stijgende hoeveelheid yellow bikes er gratis bij. Moet ook maar weer eens een bel kopen…

 9. joop m schreef:

  oeioeioei, het zo provinciaalse import om over toeristen te klagen.
  gr,

 10. c. schreef:

  mijn ervaring is dat de meeste toeristen het niet eens doorhebben als er gebeld wordt.. Ik roep nu dus heel hard “BIKE!”. Ben alleen nog op zoek naar de Japanse vertaling… :-)

 11. koen schreef:

  oei, Luna, slecht geslapen, lieverd ? ;-)

 12. Silvia schreef:

  Als er één ding erger is dan fietsende bruggers…(kom uit een durp en daar kennen ze het fenomeen school niet dus met hordes tegelijk trekken die guppen door de weilanden)…dan zijn het wel toeristen. En als ze dan ook nog eens opeen fiets zitten, ja ik begrijp je frustratie helemaal!

 13. nove schreef:

  Naat een overigens al heel lang wettelijke verplichte bel en werkenden nachtverlichting raad ik een waterpistool aan. Een echte, d.w.z. met een groot reservoir. Overal herlaadbaar, handig, zeker in het voorjaar en zomer.

 14. Ellen schreef:

  Woehahahaha……………….zie hier heel bruikbare tips staan en zie alles gelijk in gedachten voor mij. Lig standepee in een deuk. Wat te denken van een oerechte RATEL……..grinsssssss.

 15. Evil Arie schreef:

  Ik wil bij deze mijn beklag doen over de humor van Ellen. Bij deze dus.

 16. Cerito schreef:

  Gelukkig zijn de McBike huurfietsen goed te spotten in het verkeer!!!

 17. Joop S. schreef:

  Pfff, net alsof Amsterdammers van die fietsvirtuosen zijn.
  Trouwens Luna, waarom maak je niet zo’n ouderwetse klepper op je fiets? Je weet wel: stukje karton, een paar wasknijpers en een touwtje…

 18. Merel schreef:

  Bij gebrek aan een fietsbel wil het hysterisch schreeuwen van “No Brakes! No Brakes!” ook wel eens helpen.

 19. Pollie schreef:

  Wat een leuk stukje. Ik zie het helemaal voor me.

 20. Kaat schreef:

  Om nog maar niet te spreken over al die toeristen die onder de tram lopen…

 21. Opa-Buiswater schreef:

  Hahaha, ik zie het al voor me, zo’n uiteenstuivend groepje gillende japannertjes met de cameraatjes op de buik……… ;-)

 22. Redlef schreef:

  En daarom moeten we niet gaan skaten in Rotterdam!

 23. De Nonkel schreef:

  Een terugtraprem, mag dat nog in Nederland? In België is dit (overigens voortreffelijke) systeem al jaren geleden verboden. Waarom? Geen flauw idee!

 24. Menno schreef:

  @ Nonkel: Belgenmop, right, Nonkel? Als je op een Belse fiets achteruit trapt ga je ook achteruit? Zoiets? *lach*

 25. koen schreef:

  gelukkig hebben wij hier in Antwerpen geen toeristen, luun ;-)

  @nonkel, verboden ? nooit van gehoord …

 26. Zezunja schreef:

  Oe.
  Bellen naar toeristen is ontzettend gevaarlijk.

 27. tijger schreef:

  @Joop S., kan je me dan uitleggen waarom mijn vriend, geboren en getogen in Amsterdam (hij zegt waponz ipv wapens bijv.), ook zo nu en dan klaagt over de (hoeveelheid) toeristen, waaronder provinciaalse dagjes-mensen, in Amsterdam?

  Grtz,

 28. Luna schreef:

  Hahahaha, ‘waponz’!

 29. SillyCrazyMe schreef:

  Haha, way to go Luna!

 30. joop m schreef:

  tijger: is die vriend van je ook in A’dam verwekt ?
  gr,

 31. q. schreef:

  waponz is Haags, Whaahpus is Amsterdams! :-)

 32. Lynn schreef:

  Dat is dan een voordeel van in De Pijp wonen, geen enkele toerist haalt de Albert Cuyp op de fiets zonder minimaal één keer ondersteboven te zijn gelopen.

 33. tijger schreef:

  @q. zover ik weet, eindigen Hagenezen hun woorden niet met ‘onz’ ipv ‘ens’ maar met ‘ûhs’, ‘es’, ‘ès’, ‘ens’ of ‘èns’ en ook het omruilen van ‘s’ en ‘z’ is geen een haags gebruik, zover ik het heb kunnen ontdekken in de tijd dat ik er tussen zat.
  De ‘on’ klank ipv ‘en’ aan het eind van een woord heb ik echter bij meerdere echte Amsterdammers gehoord even als het omruilen van ‘s’ en ‘z’.

  Grtz,

 34. Corinne schreef:

  Hahahaha begin jij dan een klasje…how to ride a bicycle in one morning in Amsterdam…

 35. Suffie schreef:

  Een ultieme middag in zonnig Amsterdam: het Vondelpark en een hand punaises…

 36. Menno schreef:

  @tijger – voor zover ik me kan herinneren, zijn toeristen in Amsterdam *bij definitie* provinciaalse dagjesmensen ;-)

 37. Herr Doktor schreef:

  Leuk stukje Luna! Een combinatie van een megafoon en een span valse Rottweilers wil ook wel helpen denk ik.

 38. En ik heb juist altijd zo’n hekel aan de fietsers die je voor de voeten lopen in Amsterdam ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *