web analytics

23

LUNA EN EEN OPGERUIMDE GEEST

In een vlaag van een volkomen doorgedraaide geest belde ik naar partner P.; “Liefje, m’n hoofd zit zo vol en ik moet nog zoveel doen, maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik heb al 2 uur volledige chaos in m’n hoofd!” “Meisje”, zei P., “als je nou eens begint met die grote stapel kleren die je altijd naast je bed gooit op te ruimen. En daarna kun je misschien jouw kledingkast een beetje fatsoeneren?” “Ja, doei!”, zei ik, “dat doe je maar lekker zelf.” En toen hing ik op. Ik zit niet te wachten op een man die mij vertelt dat ik het huishouden moet doen. Dus ik pakte 1 van mijn 42 zelfhulpboeken erbij. ‘Een ongeorganiseerde ruimte drukt op je geest en is van invloed op je vermogen om dingen uit te voeren’, stond in het boekje ‘Detox’. En in het boekje ‘Gezocht: geluk’; ‘Het niet-vasthouden aan materieel bezit is een wezenlijk aspect van het boeddhisme. (…) Minder bezit betekent minder stress!’ En dan volgt er een lijstje met spullen die je niet nodig hebt, waaronder ‘kleren en schoenen die je meer dan een jaar niet hebt gedragen’. Ik had ineens een doel. Ik ging flink spitten en snoeien in mijn kleding. Te beginnen met mijn broeken, want, waarom zou ik broeken bewaren terwijl ik al 2 jaar amper broeken draag? Daarna alle shirtjes die tot boven m’n navel kwamen. Accepteren dat ik 30 ben. Daarna alle shirtjes met een opdruk voor meisjes van 8. Accepteren dat ik 30 ben. Daarna alles in maatje 36 en 38. Accepteren dat ik niet ineens 10 kilo af zal vallen. Ik was op dreef! Ik kreeg een déjà vu. Ik draaide 7 wassen. Ik hing die was ook nog op. Ik vulde 3 vuilniszakken voor het Leger des Heils. Ik verplaatste de kledingkasten en legde zowel P.’s als mijn kleding op keurige stapeltjes. Zo! Ik zag de opgeruimde badkamer en de opgeruimde slaapkamer. En ik zag dat het goed was. Ook partner P. was onder de indruk toen hij ontdekte dat ik voor het eerst in 7 jaar naar hem had geluisterd. Dat ik in mijn opruimwoede ook een paar van zijn kledingstukken heb weggegooid, daar komt hij toch nooit achter.

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. Brooklyn schreef:

  Een vriendin van mij zegt altijd; Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!

 2. Lous schreef:

  Het werkt echt, ik heb elke dinsdag opruim en schoonmaak dag. Naast stofzuigen enzo kies ik dan elke week een kast of kamer die ik helemaal opruim en schoonmaak. En daarna met een voldaan gevoel met een wijntje op de bank, heerlijk!

 3. Luna schreef:

  Ja, dat van dat wijntje, dat zie ik dus helemaal zitten…

 4. Eveline schreef:

  Zucht, ik zou het ook eens moeten doen, maar ik ben veel beter in uitstellen dan in daadwerkelijk die kast opentrekken en gaan ruimen.

 5. Aukje schreef:

  Als je dit een weekje eerder had gedaan had je nog mooi wat kunnen verkopen op Koninginnedag…

 6. Lau schreef:

  Hier in Oegstgeest wordt vandaag nog vrijmarkt gehouden… zou er in Amsterdam niet ergens een plekje zijn waar je – in de sfeer van Bevrijdingsdag – andere mensen jouw kleding zou kunnen verkopen vanaf een kleedje?

 7. Kimske schreef:

  of naar de kringloopwinkel!
  Heerlijk he, dat opruimen… Ik zit voor nu ook nog moed te verzamelen..

 8. Nijnster schreef:

  En dan te weten dat ik gemiddeld elke 3 maanden mijn kledingkast uitspit..*zucht*

 9. Marieke schreef:

  Twee keer per jaar waag ik mij er aan, maar het gaat niet zo makkelijk als bij jou!

 10. walb schreef:

  ja inderdaad 1 week te laat..

 11. Janssen schreef:

  Een opgeruimd huis is niet zo moeilijk hoor,een kwestie van goed bijhouden.
  Kast van man en zoon mogen ze zelf doen,bemoei ik me niet mee.
  In de gemeenschappelijk ruimtes tolereer ik hun troep niet,gelijk opruimen,ik ben niet hun dienstmeid.
  Strijken doen ze zelf,dat wil zeggen,ze stapelen flink,maar ik doe dat niet meer voor ze,ik heb er een hekel aan en ze kunnen het zelf.
  Kortom,ons huis is altijd aan kant,op die berg strijkgoed van de heren na,maar daar stoor ik me niet aan.
  Gemiddeld kost het me 2 uurtjes per dag,dus tijd zat voor leuke dingen.

 12. Brownie schreef:

  Toon mij uw huishouden, en ik vertel u wie u bent….. – vast een of ander bekend filosoof/wijsgeer

  ” als Moeder zingt, dan is het huis in vreugde ” – mijn vader, waar je de Z van zingt mag vervangen voor een D, van mij…

 13. M%n schreef:

  Als Moeder Dingt. Als Moeder Dingt. Als Moeder Dingt? Ik probeer, maar ik kan er mij weinig bij voorstellen. Dat kan mijn vermoeide geest zijn. Dat opruimen is zo’n slecht idee nog niet…

 14. Nina schreef:

  Daar komt hij nooit achter? Ja, nu waarschijnlijk. :-)
  Waarom zien we geen foto van je prachtig georganiseerde stapeltjes kleding? Of moet ik even langskomen om het te inspecteren? ;-)

 15. Heel herkenbaar. Ik stik van de zelfhulpboeken en bezoek lezingen met de klinkende naam ‘ Consuminderen met kinderen’

  Maar kom meestal niet verder dan dat.

 16. Rick schreef:

  Kleren maken de man… eh… vrouw!

 17. NanaM schreef:

  Heerlijk he! ik heb van de week ook mijn kledingkast uitgemest, voelt toch wel goed!

 18. CasaSpider schreef:

  Dat laatste (daar komt hij toch nooit achter) dat lijkt mij sterk.
  Immers mannen dragen het allerliefst de kleren die bijna helemaal versleten zijn en dus het eerst in aanmerking komen om weggegooid te worden.
  Ik tenminste wel!

 19. Brownie schreef:

  @ Moon, Dr…. Dr…. sorry….

 20. Michaela schreef:

  Ik vergeet altijd om die zakken met kleren weg te brengen. Dan zet ik ze “zolang” even achter het schot op zolder. Vervolgens vind ik ze een jaar later weer en vraag ik me af waarom ik bepaalde kledingstukken weg wilde gooien. Dus hang ik ze terug in de kast om ze vervolgens nog steeds niet aan te doen. Vreselijk vermoeiend!!

 21. Moeder van Luna schreef:

  EINDELIJK!!!!!! kan niet wachten om het resultaat te zien!!!!!

 22. Ellen schreef:

  Hahahaha………moeder van Luna.

 23. Pollie schreef:

  In de eerste instantie luisterde je toch niet naar hem? Maar naar het ‘detox’ boekje? In ieder geval, lekker gevoel he?!
  Opruimen, ik doe het vaak, geeft me elke keer weer een kick gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *