web analytics

26

LUNA EN EEN LEESONDERZOEK

“U spreekt met een mannetje van dit en dat onderzoekbureau en we zijn momenteel bezig met een onderzoek naar het leesgedrag van Nederland. Heeft u misschien een paar minuten tijd”, vraagt een mannetje aan de telefoon. “Natuurlijk”, zeg ik, “want lezen is belangrijk en mag best wat meer gestimuleerd worden in Nederland.” “Dat is mooi”, zegt het mannetje en hij begint met zijn eerste vraag: “Heeft u of 1 van uw gezinsleden een abonnement op een krant of tijdschrift?” “Ja”, zeg ik, “wij hebben een abonnement op het Parool.” “Mooi”, zegt het mannetje, “en koopt u of 1 van uw gezinsleden wel eens een losse krant of tijdschrift?” “Nou, dat zijn er nog al wat”, zeg ik. “Roept u maar”, zegt het mannetje. “Nou, partner P. die koopt regelmatig de Voetbal International, elke zaterdag de Volkskrant en wel eens de Oor. En ik koop bijna elke week de Revu, regelmatig de Viva, de BLVD, de Strictly, Psychologie magazine. Ik koop alle concurrende bladen van het tijdschrift waar ik werk, dus de Passie, de Rits en de Lust. Eh, ik koop bijna elke maand de ELLE, ook wel eens de ELLE Eten en de Tip, wel eens de HP/De tijd, en de Marie Claire, eh, en ik bestel via internet vaak tijdschriften die ze in Nederland niet verkopen.” “Mooi”, zegt het mannetje, “dan ben ik nu toe aan mijn laatste vraag.” “Nu al?”, vraag ik, “moeten we het niet over boeken hebben dan en over écht lezen?” “Nee”, zegt het mannetje, maar als u moest kiezen tussen, nou, laat ik zeggen, de Computeridee, de Avantgarde, de Elsevier of de Autoweek, welke zou u dan nu kiezen?” Ik begin dit hele onderzoek een beetje te wantrouwen. “Eh, de Computeridee”, antwoord ik enigszins vertwijfeld. “Oh”, zegt het mannetje, “dat had ik niet verwacht. Maar u treft het toch, want ik mag u de Computeridee voor een halfjaar aanbieden voor slechts € 15,-.” Zucht. Dit is helemaal geen onderzoek, dit is gewoon een smerig ingepakt verkooppraatje. “Nee, dankjewel”, zeg ik, “maar wil jij misschien een half jaar de FOXY mét dvd voor € 40,-?”

Dit vind je misschien ook leuk...

26 reacties

 1. Maurice schreef:

  *Bloost tot het schaamrood zijn nek bereikt*

  Ik vond 15 euri goedkoop, maar bij mij was het een onderzoek over Amsterdam. Alle rekeningen daarna betaal ik niet natuurlijk. Dan ga ik zeggen: “Ja, maar Luna’s Foxy is veel geiler en je krijgt een DvD met andere harddisks, toevallig!”

  I see you in court Luna :P

 2. Daantje™ schreef:

  Ik zou me ook genaaid voelen. Onderzoek, pfff…..

 3. nove schreef:

  – Hoe laat kwam dat telefoontje binnen ?
  – Als redactrice bij een commercieel markt gericht tijdschrift had je de ‘pitch’ van ver kunnen horen rommelen, zoals een grommende hond waarschuwt vlak voor het beest toebijt. Kennen jullie geen verkoopafdeling ? Is dat soms uitbesteed aan een callcenter i.v.m. fiscaliteit rondom bedrijfskosten en prestatiecontracten ? De uitgeverij ?
  – to return a favour is a joy forever, zal best maar niet in zaken. Juist nooit in zaken.Als men scherp wil concurreren maak je beter figuurlijke vijanden. Commercie bedrijven is in zwart-wit termen, goed of slecht, winnen of verliezen denken en handelen. Er is geen plaats voor bedenkingen, moraal of nuancering, tijd is geld, hou het simpel, de politiek is voor mislukte baasjes, voor losers zonder kapitaal.
  – je post is uiteraard verkapte en onvervalste bedrijfsreclame, daar hebben we een groot tekort aan. Er kan nooit genoeg reclame te horen, te bekijken, te proeven zijn, lijkt wel. Alles is verpakt in en tussen reclame en aanbiedingen, de werkelijkheid trekt er krom van. Een gebocheld monster, een spiermassa van water en reservevet torsend. Een mismaakte maatschappij waar je beter uit kunt stappen en afstand van moet nemen voordat men het je opschrokt en verzwelgt als Jonas in de Wallevis.

 4. Luna schreef:

  Nee, bij FOXY hebben we geen ‘verkoopafdeling’… het is ook niet echt een tijdschrift dat je telefonisch kunt verkopen toch? “Hallo, wilt u misschien een proefabonnement op een seksblaadje?” :-)

 5. Marlous schreef:

  @Nove: blablabla…..

 6. Rick de Kikker schreef:

  Laat je geen Oor aannaaien!

 7. Jan F. (de) schreef:

  Ik koop alle concurrende bladen van het tijdschrift waar ik werk, dus de Passie, de Rits en de Lust.

  En daar hapte hij niet op? Raar mannetje…

 8. Menno schreef:

  Hier in Amerika zijn dat soort verkooptelefoontjes (unsolicited sales calls) inmiddels bij de wet verboden – alleen bedrijven bij wie je al klant bent mogen je bellen, vooropgesteld dat je daarvoor toestemming hebt gegeven. Er zijn inmiddels ook al wat callcenters gepakt en veroordeeld – de boete bedraagt (hou je vast) $11,000 *per telefoontje*. Dat houdt meestal in dat het callcenter failliet gaat.

 9. Haha hilarish :D! Jij weet er tenminste wat van hoe je zulke mensen wegpest aan de foon (y) !

 10. Foefer schreef:

  Wijst, vooruitlopend op mogelijke vergelijkbare toekomstige voorvallen, graag op http://www.telefoonterreurmeld.nl/tips_en_trics.htm.

 11. Foefer schreef:

  En geen dank. ;-)

 12. Johan schreef:

  Counteren, op de één of andere manier is dat toch best wel mooi, eigenlijk.

 13. Wiro schreef:

  enne, hij zei: “nog een prettige dag, mevrouw”?

 14. Branwen schreef:

  Oh! Wat een ratten. Bedankt voor de waarschuwing.

 15. Helena schreef:

  Oh! Ik heb dit achtentwintig keer per week! Nu heb ik zelf een tijdje in het marktonderzoek gewerkt, dus ik vroeg: “U wilt mij niets verkopen?” “Welnee! Ik wil uw MENING weten! Heeft u geen mening? (! En nog een keer: !!!)”
  “Jawel. Tuurlijk.” “Okee. wat leest u liever: het NRC-handelsblad of de Trouw?” “Eh, de Trouw?” “Dat treft! Ik kan u, en u alleen, NU, eenmalig, (niet verder vertellen, anders wil natuurlijk iedereen) een proefabonnement aanbieden!”
  Hier past alleen respect. Wat een vreselijke, deplorabele hondebaan. Je werk is gewoon jezelf binnen een zo kort mogelijke tijd volslagen impopulair te maken.

 16. Erwin schreef:

  Ik werd laatst gebeld voor een afspraak over pensioensregelingen, waarop ik vroeg of hij zelf recht had op pensioen. Verbaasd kwam er een “nee” uit. “Waarom val je mij er dan mee lastig,” vroeg ik en toen hing hij op. Vreemde wereld.

 17. Maurice schreef:

  De Foxy zou dat moeten doen Luna…(televerkoop)
  Ik zie het al gelijk voor me in de vorm van De Vieze Man…..

  “Hey, ben jij Maurice…Hè, Hè..Ik heb een lekker geil blaadje voor je *gniffel*. Met van die ehhhh..Je weet wel, blote meiden. Kan je abbonement op nemen hehehehe. Allemaal blote meiden, ook mannen, maar daar kijk je niet naar. Weet je…”

  Whahahahahahahaha…

 18. jessie schreef:

  Ik heb dat werk óók gedaan :)

  Kan die man natuurlijk niets aandoen, die moet gewoon zijn quota halen. Maar kutwerk is het wel. Vorig jaar kreeg ik wel een bijbaantje aangeboden maar werd na de eerste dag al ontslagen omdat ik niet assertief (lees: agressief) genoeg was…

 19. SillyCrazyMe schreef:

  En, wou hij een halfjaar de Foxy met dvd voor 40 euro? ;-)

 20. Sabina schreef:

  hahah ik vind het wel grappig hoe je reageerde

 21. Helena schreef:

  Ik weet met die telefonische verkoopzooi nu wel beter om te gaan dan dat te pas (maar vooral) en te onpas op straat aangerand te worden door Greenpeace, Novib, het Lilianefond, het Prins Bernhardfonds, het IFAW unsoweiter. “Vind u het dan niet erg dat kinderen in Congo niet ingeent kunnen worden?” Vind ik WEL!!! Maar ik ben nu aan het win-ke-len!

 22. Brillie schreef:

  Foxy, is dat niet dat blad waarin die juf staond met dat slagroom? En dat ze daar niet blij mee waren? Ja, doe mij gelijk maar even een abo…

 23. paul schreef:

  En hoe reageerde hij daarop?

 24. Saskia schreef:

  Wie kaatst….. Ik wilde dat ik zo gevat was tegen telemarketeers…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *