web analytics

9

LUNA EN DE GESLUIERDE VROUW

“You have beautiful eyes”, hoor ik een vrouwenstem zeggen en op hetzelfde moment voel ik dat m’n hand gepakt wordt. “You married?”, vraagt de gesluierde vrouw die m’n hand vastheeft. “No”, zeg ik terwijl ik m’n hand probeer weg te trekken. “I give you flower for free”, zegt ze en begint met henna de bovenkant van m’n hand te bewerken. Nee! Nee! Nee! Dit wil ik niet! Maar er is nu al een bloem in dikke, bruine henna op m’n hand getekend. Van een afstandje zie ik vriend A. en vriendin T. lachen. “It’s for good luck”, zegt de gesluierde vrouw, “you find nice husband.” Okay, fuck it. Ik ga voor de volledige henna-experience. Want deze losse henna-bloem op m’n hand is zo lelijk, die moet gewoon even netjes afgemaakt worden. “You have beautiful eyes”, zegt ze nog een keertje terwijl ze m’n hand blijft vasthouden en ondertussen nog wat streepjes met haar henna-pen zet. “Please finish the tattoo”, vraag ik, al was dat volgens mij niet eens nodig geweest. “You pay what you want”, zegt de vrouw terwijl ze verder gaat. Maar als ze na 2 minuten klaar is komt ze met een: “Normal you pay 500 dirham, but for you good price, you pay 400 Dirham.” Echt niet, denk ik. “No, that’s way too much”, zeg ik terwijl ik m’n portemonnee openmaak. Ik ga dus echt geen 40 euro betalen voor een lelijke henna-tatoeage die in 3 minuten is aangebracht. Maar ineens heeft de vrouw een briefje van 200 Dirham in haar handen. Van mij gekregen. Bijna 20 euro. En dat was toch niet echt m’n bedoeling. Eigenlijk. Toch? Maar om nou met een gesluierde vrouw, in Marrakesh, op het Djemaa El Fna plein, te gaan lopen bekvechten over geld, dat vind ik ook weer zo wat. Voor je het weet heeft ze een fatwa uitgesproken over mij en m’n katten. Kon ik er net niet bijhebben. Dus laat maar. Ik hoop dat de gesluierde vrouw 10 kinderen heeft en dat ze allemaal een ijsje krijgen die avond. En wanneer ik terugloop naar vriend A. en vriendin T. zie ik dat ook vriendin T. inmiddels voorzien wordt van een kronkelende henna-tatoeage. “Ze zei dat ik mooi ogen had”, vertelt T. even later terwijl ze met een vies gezicht naar haar hand kijkt. “Haha, ja, dat zei ze ook tegen mij”, zeg ik, “heb je ook 200 Dirham betaald?” Dat had ze ook. Dus eigenlijk zijn we behoorlijk afgezet. Maar misschien ook niet.

Mensen overvragen om een strandhuis op Hawaï te kunnen bekostigen is één ding, maar om je kinderen te eten te kunnen geven, dat is iets anders. – Khaled Hosseini, De Vliegeraar.

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. Kimske schreef:

  Ja zeg, foto foto foto!

 2. DON JUAN schreef:

  test

 3. DON JUAN schreef:

  Mooi kadootje Luna,20,00€ is bijna een dagloon in de bouw.

  Btw die test was vanwege een eerdere weigering.

 4. helena schreef:

  Ik ken het gevoel. Eerste keer Egypte, en veel te veel betaald voor een kettinkje. Aan de ene kant: je hebt iemand inderdaad relatief ontzettend veel geld gegeven. Aan de andere kant: voor jou is dat weer iets dat je best kunt missen. En dan: wat heb jij een mooi leven. Reizen waarheen je wilt, niet op 20 euro meer of minder hoeven kijken, en niet vreemden hoeven aanklampen om in je onderhoud te kunnen voorzien.

  Conclusie: niet piekeren, maar gewoon genieten.

 5. D.W. schreef:

  voor 20€ / per 3 minuten zeg ik ook af en toe dat je mooie ogen hebt.
  En ja heel je lijfje vol hennakronkels.

 6. Menno schreef:

  Stond er in Mysore, India, dan ineens een kreupele vrouw met een baby op de arm naast mijn auto, die zich min of meer met baby en al door het open raampje perste om te bedelen. Mijn chauffeur riep iets tegen haar, en ze taaide af. “They rent those babies” zei hij, duidelijk niet geamuseerd..

 7. els schreef:

  ik kan het me nog zo goed herinneren. Eventjes de eerste avond naar het strand in Tunesië, om de zee te zien. Er stond een jochie van 12 en hij stond daar om bleke toeristen een poot uit te draaien. Wist ik later. Hij wilde me sigaretten verkopen. Ik kocht en mistte na 1 minuut zeker 50 gulden. Ik was nog jong en naief en begon te huilen. Het jongetje kwam terug en gaf me het geld terug. Uit medelijden. Ik was daardoor weer zo ontroerd dat ik hem het geld weer gaf. Hij was duidelijk niet rijk (of misschien wel door zijn ‘business’ , maar dat kon me eigenlijk niet schelen). Nog nooit zoveel voor een pakje sigaretten betaald. En ik heb er nooit spijt van gehad.

 8. Janssen schreef:

  Ach ja….wanneer ze 10 x 20 eurootjes op een dag verdient heeft ze in 1 week het maand salaris dan mijn man verdiend,en die moet buffelen hoor!!!!:):):)

 9. Pollie schreef:

  Wat janssen zegt bedacht ik mezelf ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *