web analytics

23

LUNA BESTELT CHINEES

“Ha! Lekker”, zeg ik tegen P. als hij binnenkomt met een tas van de Chinees. Het heeft bijna 1,5 uur geduurd tot er een bromfiets voor onze deur stopte, dus we hebben flinke trek. “Waar is m’n nasi met saté?”, vraagt P. beteuterd als we 1 voor 1 de plastic bakken openmaken. Die zit er niet in. En die hadden we wel besteld. En die hebben we ook betaald. Kut. Dus wij bellen. “Solly mevlouw”, zegt de Chinees en een half uur later arriveert de bromfiets met nieuwe plastic bakken. Nieuwe bakken met van alles, maar wéér geen nasi met saté. Kut. Weer bellen. “Solly mevlouw”, zegt de Chinees wederom en hij stuurt weer een bromfiets onze kant op. Beschaamd kijken wij naar de bakken met Chinees. Eigenlijk zijn we al over onze honger heen. “Ik ga het niet weggooien hoor”, zeg ik. “Dat is echt zonde.” Ik besluit alle volle bakken nu ze nog warm zijn naar een zwerver te brengen. Luna goes Moeder Theresa! Dus ik m’n jas aan, handschoenen aan, das om, de bakken Chinees in m’n fietstassen en, hup, op m’n bloemetjesfiets naar de Nieuwmarkt. Maar op de Nieuwmarkt is geen dakloze te zien. Ik fiets door naar de Jodenbreestraat. Ook niemand. Terug over de Nieuwmarkt de Zeedijk op. In heel Amsterdam geen zwerver op straat te bekennen! Helemaal geen eentje! Maar gelukkig tref ik 2 politiemannen te fiets op de Zeedijk die mij met alle liefde doorverwijzen naar het dichtstbijzijnde daklozentehuis. En eenmaal aangekomen bij opvanghuis De Walenburg doe ik mijn verhaal. “Ze hebben per ongeluk te veel bezorgd bij ons. Ik heb de deksel nog niet eens van de bakken gehaald. Dus, eh, hebben jullie misschien zin in een paar bakken Chinees?”, vraag ik. “Wij altijd”, zegt een grote, blonde kerel in onvervalst Amsterdams. “Nou, eet smakelijk dan”, zeg ik en geef hem mijn tas met de Chinese rijsttafel. Hij vond het geen probleem dat er geen nasi met saté bij zat.

Dit vind je misschien ook leuk...

23 reacties

 1. Jan F. (de) schreef:

  Hahahahaha, smakelijk lachen weer! “Luna goes Moeder Theresa!” Echt heel leuk. Een vriendin van mij wilde eens, nadat haar fiets weer eens gestolen was, een fiets van een junk kopen. Uren door de stad gelopen, opzoek naar junk+fiets maar niet gevonden. Als je ze zoekt…

 2. Kikkertje schreef:

  Typisch geval van geld te veel. Je hebt toch een magnetron? Je had de boel moeten laten afkoelen, daarna in de koelkast, de volgende dag gewoon opwarmen in de magnetron.

  Maar je bedoelingen waren wel goed Luun. En ja, ik zie je al wapperen met je rode haren, dun wit plastic zakje over de grachten….Glurend naar de eerste de beste onwelriekende zwerver. Yep. Zo ben jij wel.
  Hulde!

 3. c. schreef:

  Typisch geval van geld te veel??? met een minimum inkomen heb je nog altijd meer dan de gemiddelde zwerver, dus af en toe een goede daad kan dan ook geen kwaad, lijkt me..
  Toppie, luun!

 4. Maks schreef:

  In deze tijd van het jaar heb ik ook altijd wat meer last van barmhartigheid dan in bijvoorbeeld de zomer.
  Geen zorgen, gaat wel weer over.
  * neuriet iets van we wish you a merry christmas *

 5. Trio de twee wezen schreef:

  Junken zijn net politiemannen: Je struikelt er over, maar als je er eentje nodig hebt zie je ze niet…

 6. Floor Kik schreef:

  way to go Luna! Goed gedaan, daar kun je weer even op vooruit!

  Floor

 7. Panaracer schreef:

  Als je te veel, of het verkeerde geleverd hebt gekregen, bel je toch gewoon de “afhaalchinees”.
  Wel goed om te lezen dat je voor jezelf en P. niet de moeite neemt om op de Nieuwmarkt of Zeedijk, Chinees te halen, maar voor een dakloze wel de moeite neemt om het daar te brengen. ;o)

 8. Kiers schreef:

  Als je je Champagne en oesters niet meer op kan, kom ik wel langs. Ik blief geen Chinese saté.

 9. Johan schreef:

  Wat kunnen mensen, zelfs over een positief bedoelde actie, toch vreselijk zeuren. Dit is toch gewoon de Barmhartige Samaritaan haarzelf?

  Trouwens: heb je zelf nog wel wat gegeten?

 10. Luna schreef:

  Ik had zelf een heerlijke foo yong hai met kip! En een loempia, zo’n grote waar het vet uit druipt!

 11. Grrr schreef:

  @Jan F. (de):
  Die vriendin van jou zou beter moeten weten, iedereen die een fiets van een junk koopt is zelf heel erg fout bezig en houdt de vizieuze cirkel van het fietsen jatten in stand.
  Stel dat ze in haar huis inbreken vindt ze het dan ook normaal dat ze de volgende dag al haar eigen spullen weer ergens kan terugkopen???
  Met o.a. dit soort gedrag gaat onze maatschappij naar de klote!

 12. Monster schreef:

  Goed gedaan, ik werk zelf in de verslavingszorg en ken heel wat ellendige verhalen van de straat. Juist die mensen hebben dit wel eens nogdig. Als ik een petje had, had ik hem nu afgedaan.

 13. Erwin schreef:

  Je bent een held, Luna. Een held.
  Om zomaar ’s avonds laat nog de fiets te pakken.
  Ben ik blij dat ik geen nasi lust. Nou ja, lust is een groot woord. Als het er staat dan eet ik er wel van. Ik vind het gewoon niet lekker, maar na een dag zwerven. Tja, dan eh… maar wacht eens even… ik ben toch helemaal geen zwerver. O, nee. Je bent een held, Luna. Of had ik dat al gezegd.

 14. Jan F. (de) schreef:

  @Grrr: Ik zal het mijn vriendin meedelen. Ongetwijfeld krijg ik dan iets terug over hoevaak haar fiets al niet gejat is en geen politie en en en, maar dat is zooooo 1980 en dat kennen we nu wel. Jij hebt natuurlijk wel gelijk maar het is zooooo gemakkelijk om gelijk te hebben. Ikzelf, ik ben nog te schijterig om een junk aan te spreken dus mij heb je aan jouw kant!

 15. ton schreef:

  Ongelooflijk, hoe gemakkelijk ze zijn bij De Walenburg!

 16. Dr.D schreef:

  In de Walenburgh tref je alcoholische gepamperde thuislozen.
  Goede daad? Me reet!!!
  Voor de werkelijke dakloze moet je goed zoeken.
  Omdat ze zich verstoppen tegen de kou en de politie en stadstoezicht.
  kijk maar eens onder een zeiltje in de diverse parken en plantsoenen.
  (En vergeet de ‘h’ niet…)

 17. Verbal Jam schreef:

  ‘Het heeft bijna 1,5 geduurd’
  Anderhalve minuut, anderhalf uur, anderhalve dag, anderhalve week?
  Ik schat anderhalve minuut, want ’t was nog warm ;-)

 18. TalX schreef:

  Zulke mensen zijn niet zo veeleisend en zijn al tevreden met wat ze hebben…eigenlijk zijn ze een voorbeeld voor vele anderen.

 19. Rosanneke schreef:

  Als iedereen nou elke dag zo’n soort goede daad zou verrichten, zou de wereld er een stuk beter uitzien!

 20. DeBlondeBlogger schreef:

  Het doet deugt hé als je iets kan schenken aan een zwerver… In ieder geval krijg ik er een goed gevoel van.

 21. Jetje schreef:

  Jullie zouden in het vervolg ook gewoon haar het dichtsbijzijnde chinese restaurant kunnen gaan
  Maar goed opzich wel een goede daad, alleen ook misschien wel weer iets teveel verwend ;)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *