web analytics

20

HOOG LUNA, KIJK OMHOOG

“Jesus, soms lijkt het wel of ik een alleenstaande man met een kind van 6 ben”, roept P. als we op straat lopen. “Nou ja”, zeg ik verbaasd. “Ik moet je constant in de gaten houden. Constant zeggen; ‘Niet doen. Blijf af. Loop door’”, zegt hij. “Op de grond liggen anders de mooiste dingen hoor”, zeg ik, “en ze zijn nog gratis ook.” “Maar het is vies!”, vindt hij. En ergens heeft P. wel gelijk. Als ik buiten loop, dan kijk ik niet om me heen, maar vooral naar beneden. Checken of er misschien interessante papiertjes, veertjes of gekleurde dingetjes op straat liggen. Spulletjes die ik kan gebruiken om te knippen en plakken. Maar ik heb onlangs nog iets veel beters ontdekt dan het straat-staren! Een paar weken terug fietste ik om een uur of 17.30 over het Waterlooplein. De marktkoopmannetjes waren druk bezig hun koopwaar in te pakken en weg te wezen. Ergens aan de zijkant van het Waterlooplein, tegen het Stadhuis, stond een groepje mensen. En dat groepje mensen was aan het graaien in kartonnen dozen. Mijn vrouwenhart ging meteen sneller kloppen, want graaien betekent; aanbiedingen, veel voor weinig, 3 halen 2 betalen, nu of nooit, koopjes! Dus ik eropaf om van dichtbij te checken wat voor interessants er te halen viel. En wat bleek; dit groepje mensen graaide in kartonnen dozen vol met boeken. Tweedehands boeken, tijdschriften en andersoortige papiertje. En die boeken hoefden ze niet af te rekenen, want het bijbehorende marktkoopmannetje was al vertrokken. Gratis boeken dus! Ik scoorde wat cartoons uit de jaren 60, een paar oude prenten van Amsterdam, wat rare foto’s uit voormalig Tsjecho-Slowakije, een oud woordenboek en wat boeken met gewoon een mooi omslag. In de afgelopen weken kwam ik er achter dat de marktkoopmannen elke dag wel spullen laten liggen, dus sindsdien wandel ik regelmatig rond 17.30 over het Waterlooplein om te struinen tussen de achtergelaten troep. Heerlijk. Partner P. heeft besloten zich bij mijn opraap-obsessie neer te leggen. Als ik thuis m’n handen maar was.

Dit vind je misschien ook leuk...

20 reacties

 1. zeekomkommer schreef:

  Ha, mijn vieze ouwe vrouwtjeshart gaat er sneller van kloppen :-)

 2. Janssen schreef:

  Hoe herkenbaar!!!:):)

 3. M%n schreef:

  yezzzz, free stuff! :))

 4. Ellen schreef:

  Alles mag als het maar gratis is. :))

 5. Joop schreef:

  Ha, mijn zus is ook zo’n type. Had ze eens een lover te eten, dacht die kerel bij het vertrek attent te zijn en de dichtgebonden vuilniszak die in de gang stond aan de straat te zetten. Bleek dus vol knipseltjes en stofjes te zitten die ze zeeeker nog zou gebruiken. Rapen gaar. Die gozer kwam er dus niet meer in bij haar.

 6. artgrrl schreef:

  En ja hoor, de eerste die reageert is zeekomkommer! Op andere markten werkt het precies hetzelfde, maar soms reageren andere zoekers agressief… Ik doe alleen nog maar dingen weg, als ik mezelf niet in de gaten houd heb ik zo een paar zakken vol…

 7. Jan F. (de) schreef:

  Pas je wel op dat je af en toe ook iets het huis UIT doet? Ik bedoel: je hoort af en toe wel’s over zg. ‘verzamelaars’ waar de gemeente met allerlei gereedschap zich een weg moet banen door alle rotzooi….

 8. Zo zie je maar, in iedereen schuilt stiekem een soort “zwerver” ;)

 9. helena schreef:

  Hoezo spullen het huis UIT? Die ‘verzamelaars’, waar af en toe door gemeentelieden met kapmessen en papierversnipperaars een inval wordt gedaan, die zijn gewoon niet zo bekend met het concept ‘effectief ordenen’. Je moet ervoor zorgen dat je looppaden blijft behouden, en dat er geen lagen opeens gaan schuiven.

 10. Maurice schreef:

  Hoe herkenbaar. Eindelijk een lekker verhaaltje van de straat. Had ik al gezegd dat je beeldend schrijft Luna? Niet? Oke, bij deze.

  Tip van mij. Stalk de groenten stands als ze pleite gaan. Gratis fruit! Was op AT5 te zien. Als die krakers doen daar hun “inkopen”.

 11. Nina schreef:

  Bedankt voor de tip! :-)

 12. walb schreef:

  schumen heet dat.

 13. blue schreef:

  owwwwwwwwwwww klinkt zaaaaalig!

 14. Debby schreef:

  Tweedehands boeken. Is het een fettish? Liep laatst weer eens door de Oudemanhuispoort en kon het niet laten en liep met drie tasjes de poort weer uit. Wel voor betaald, maar ook heerlijk gesnuffeld

 15. Afwas schreef:

  De kunst ligt op straat….

 16. Maurice schreef:

  De groente ook Afwas * Grijns *

 17. Jenny schreef:

  Oh! Dat wil ik ook!

 18. buurman m schreef:

  Hoi buurvrouw.. check ook eens http://www.trashlog.org

 19. Raymond schreef:

  En wat is de mooiste trofee? Jammer dat ik geen Waterlooplein in de buurt heb..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *